Hvad er præsentationsangst?

Præsentationsangst er frygten for at begå fejl under en præstation. Udførelsen af enhver præstation kan forårsage angst præstation. Denne angstpræstation er den manglende evne til at give en person evnen til at udføre godt foran et stort publikum. Den præstation, der gives af en performer kan være en egentlig præstation på scenen ved en koncert, spille skuespil i en teaterforestilling, en test eller en eksamen. Du kan få præstationsangst behandling ved Maria Bang her.

Symptomer på præsentationsangst

Symptomerne på præsentationsangst kan variere fra person til person. De begynder som regel kort tid før forestillingen begynder og kan fortsætte med at genere dig indtil længe efter, at forestillingen er slut. Nogle symptomer på præstationsangst kan opstå igen, når du er i rampelyset, mens andre kan lade dig være helt alene på trods af et stort publikum. Symptomerne på præsentationsangst kan omfatte kvalme, hjertebanken, rysten og følelsen af at være overvældet. Du kan også føle, at du ikke kan tænke klart, eller at du vil glemme alt det, du havde planlagt at sige. Præstationsangst er et almindeligt problem, men behandling af præstationsangst kan hjælpe de ramte med at få kontrol over deres præstation og reducere symptomer som kvalme og rysten. Du bør være forberedt til hver enkelt optræden ved at vide, hvordan du behandler præsentationsangst, der møder dine symptomer. På den måde kan du fokusere på din præstation i stedet for at bekymre dig om, hvad der kan gå galt næste gang.

Behandling af præsentationsangst

Behandling af præstationsangst varierer fra terapeut til terapeut, nogle terapeuter stoler på deres erfaring for at helbrede præstationsangst, mens andre har manualer, som de kan følge. Hovedformålet med præstationsterapi er at helbrede præstationsangst og forbedre patientens følelsesmæssige tilstand, så han eller hun kan præstere bedre foran et stort publikum.

En af de mest almindelige præstationsbehandlinger mod præstationsangst er adfærdsterapi. Behavioristiske terapeuter bruger teknikker som rollespil og andre teknikker, der er designet til at hjælpe patienterne med at genvinde selvtillid ved at udføre vanskelige opgaver under kontrollerede forhold. Andre psykologer kritiserer sådanne metoder som kunstige og insisterer på, at interaktion i det virkelige liv med mennesker omkring dem er langt mere effektiv end at øve præstationstips på rekreativ vis.

Hvad er årsagerne til præstationsangst?

Præstationsangst kan skyldes mange faktorer. Du kan opleve præstationsangst på grund af job- eller arbejdspræstationer. Det er vigtigt at forstå, at præstationsangst ikke har noget at gøre med dit færdighedsniveau. Præstationsangst opstår uanset hvor godt du kender materialet, uanset hvor længe du har optrådt for både publikum og præstationsangst. Mange præstationsterapeuter mener, at præstationsangst ikke i sig selv er resultatet af en psykiatrisk lidelse, men at det kan være en følelsesmæssig reaktion på visse begivenheder eller situationer.

Hos børn kan det f.eks. skyldes en følelsesmæssig reaktion på visse begivenheder eller situationer i hjemmet. Det kan derfor være nødvendigt at uddanne forældrene i måder, hvorpå de kan undgå at fremkalde angst hos deres barn. Hvis præstationsangst derimod skyldes en traumatisk oplevelse i barndommen (f.eks. mobning), vil psykoterapi kunne bruges til at behandle præstationsangst.

Det er vigtigt at huske, at præstationsangst behøver ikke at styre dit liv. Du kan få behandling mod præsentationsangst.