Når man første gang høre om en kugledyne, tænkte man måske, at det er en form for halvkugleformet dyne, som blev lagt over sengen og dannede en slags hule. Smukt billede, ikke? Så kunne man ligge inde i sin igloseng og slappe af.

Den rigtige kugledyne har faktisk lidt samme effekt. Den indkapsler dig og får dig til at slappe af, og vægten i den gør, at den føles som et konstant kram. Modsat det førstnævnte billede af en kugledyne, så giver den rigtige udgave rent faktisk muligheden for at trække vejret mens man slapper af.

Kugledyne til voksne

Som overskriften antyder, er en kugledyne bestemt ikke kun noget, man bruger til urolige børn. Faktisk er der flere og flere voksne der selv vælger at købe en kugledyne til voksne, idet dens beroligende effekt har vist sig at være gavnligt for mange forskellige mennesker.

Kugledynen var oprindeligt tiltænkt børn med forskellige udviklingsforstyrrende diagnoser, men bruges i dag bredt af hele befolkningen. Det er en forholdsvis ny opfindelse på markedet eftersom den egentlige kugledyne først rigtig kom i brug i 2017. Før det var det tyngdetæpper, som var de populære, indtil man fandt ud af, at det også gav god effekt at sove med en tung dyne.

Beroligende effekt

Der er mange ting der hjælper, men kugledyner mod angst har vist sig at være en af de bedre, bivirkningsfrie måder, at håndtere angst på. Vi siger ikke dermed at det er en kur, men en kugledyne til voksne med angst er helt klart et skridt i den rigtige retning.

De mange kugler og vægten af dynen giver nemlig det helt rigtige tryk overalt på kroppen, og stimulerer følesansen og får dig til at føle dig mere tryg.

Der er endnu ikke foretaget nok medicinske studier til endeligt at påpege en effekt, og præcis hvorfor dynen virker, men med så stor udbredelse er den et forsøg værd.

Bedre søvn under en tung dyne

Mange oplever også, at deres søvn bliver væsentligt bedre, når de sover med deres kugledyne. Det er desuden sværere at ligge uroligt, når man har en for eksempel ni kilo tung dyne over sig, så det kan også være en af forklaringerne.

En tyngdedyne giver følelsen af at være blevet puttet under en kæmpe dyne og et sengetæppe, og at nogen har proppet siderne af dynen ned under madrassen. Det er lidt ligesom dem, der svøber deres spædbarn som var de en lille durumrulle, og det giver samme type fred for voksne.

Tilvænning

Alt nyt kræver tilvænning. Har du lige fået din kugledyne, så giv den lige en uge eller to. For nej, det er ikke det samme som at have en stor fluffy dyne at putte med. Er du helt afhængig af den slags dyne, kan du eventuelt have begge dele. En dyne til at sove under, og en til at putte under.

Til at starte med kan nogle også godt have følelsen af, at de sover mere uroligt, fordi kroppen skal bruge lidt flere kræfter på at vende sig i sengen, men det skulle hurtigt blive bedre.